2011. december 13., kedd

Kevesebb olaj a konyhában

Ime az első vendégbejegyzés, aminek nagyon nagyon örülök, olvassátok, használjátok egészséggel. :)

A fenntartható sütésről Viki tollából:

A zsírok és olajok mennyiségét csökkenteni a konyhában több szempontból is fenntarthatóbb: a nem-felhasznált olajjal kíméljük a külső környezetet, és egyúttal a belsőt is, vagyis sokkal egészségesebbé válik a táplálkozásunk. És még a meleget sem engedjük ki az olajban sütés utáni elkerülhetetlen szellőztetéssel :)

Tehát néhány olajcsökkentő tipp:

- Együnk minél több olyan ételt, ami zsiradék hozzáadása nélkül is finom... Ez leginkább a nyers gyümölcsök és zöldségek arányának növelését jelenti az étkezésünkben. A nyers étellel az energiafogyasztás is csökken a konyhában, és többnyire a mosogatás is csak könnyű öblítést jelent.

-
Kerüljük a feldolgozott zsírokat (még ha extra szűz, hidegen sajtolt változatról is van szó). Különleges lesz a salátánk, ha gyümölcsöket teszünk bele (pl. narancs, mandarin, eper, kivi). Szolidabb újítás, ha az olaj helyett (mértékkel) nyers olajos magvakat (mandula, tökmag, napra) adunk az ételekhez. Tegyük pl. a salátákra kisebbre vagy nagyobbra aprítva vagy kis vízzel, fűszerekkel, citromlével „joghurt”-szerűre turmixolva. Avokádóból is készíthető öntet vagy mártogató.

- Adjuk az olajat az ételhez utólag, nyersen: az ízük is intenzívebb, és a transzzsírok kialakulását is elkerüljük.


-
A főzéshez/sütéshez használjunk olajcsökkentő eszközöket, illetve recepteket. Pl. sült krumpli készítésekor a hasábra vágott krumplit tehetjük rácsra, tapadásmentes kerámiabevonatos vagy jénai felületre, esetleg sütőpapírra. Így mindenféle olaj nélkül finomra megsül, csak arra érdemes ügyelni, hogy ne száradjon ki (pl. krumpli fajtájának megválasztásával, víz sütőbe helyezésével, hőfok jó megválasztásával.) A hajában sült krumpli még egyszerűbb...

A bundáskenyér is működik sütőben kisütve: kicsit más, de többek szerint hasonlóképp finom. Rántani nem rántok, de egy barátnőm erre is a sütőt használja.

Összetettebb ételeknél jó szolgálatot tehet egy cserépedény/Pataki Tál is.

A receptekben megadott olajmennyiségeket nyugodtan csökkenthetjük vagy helyettesíthetjük vízzel.
Ha meg „muszáj”, akkor válasszunk hőstabil olajat a hevítéshez: a szőlőmagolaj vagy a kókuszvaj ebből a szempontból jó választás lehet. Kellemes mellékhatás, hogy az áruk miatt szinte biztosan kevesebbet is fogunk belőlük használni... (Vegetáriánus lévén mangalica zsírról és egyebekről nincs ismeretem).


Kis kiegészítés, csak mert eszembe jutott... Malajziában az Ikea konyháján egyáltalán nincs bő olajban sült étel. Még a húsgolyót is sütőben sütik, és tapasztalataink szerint sokkal sokkal finomabb, mint amit itthon ettünk.

És hogy el ne felejtsem... Az egyik legjobb ötletünk a ház építése során a kandalló kemence volt, amiben van egy sütőkazetta is. Nyáron természetesen ezt nem nagyon lehet altarnatívaként használni, de télen mennyei pogácsa, pizza, de akár cserépben bableves is készülhet benne.

Kérdeztétek egy páran, hogy mit lehet kezdeni a használt olajjal. Tegnap Anna barátnőm említette, hogy az egyik budapesti gimnáziumban kémia ötös jár minden diáknak, aki 1 liternyit bevisz az iskolai gyűjtőbe. :)
Akinek ilyen lehetősége nincs, annak ajánlom a Mol kutakat, ahol a használt olajért cserébe most egy gyűjtőflakont adnak (ami műanyag... de a cél érdekében ezt most elnézzük... :), és bár az üveg törik, mégis környezetbarát...). Valamint íme az olajgyűjtő kutak listája egy rövid cikkel karöltve, csillagboristól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése